3W10130302 – Аспазшы

Бұл тағам дайындау бойынша маман. Аспаз мамандығында тар мамандандырулар бар, олар қызмет саласына байланысты болады. Сонымен, суық цехтың аспазы (тағамдар мен салаттар дайындайды), ыстық цехтың аспазы (барлық термиялық өңдеу), ет цехының аспазы (кесумен айналысады, жартылай фабрикаттармен жұмыс істейді), кондитер, наубайшы, технолог, әмбебап аспаз және жоғары санатты маман – аспаз.

Осы мамандық кімге қолайлы:

Жұмыс үлкен дене төзімділігі мен жауапкершілікті қажет етеді. Ыстық плитаның жанында толық жұмыс күні бойы тұруға әр адам төтеп бере алмайды. Бұған қоса көптеген тағамдардың дайындалуын бақылау, керек кезде және демалуға немесе алаңдауға мүмкіндік болмауынан үнемі назарда ұстау қажет.

Қажеттілігі:

Аспазшы кәсібі кез-келген салада сұранысқа ие: мектептерде, ауруханаларда, балабақшаларда, зауыттар мен фабрикалардағы асханаларда, заманауи кеңселерде, керемет мейрамханаларда, армия мен флотта. Студенттерге жұмыс немесе тәжірибе табу қиын емес. Қазіргі уақытта, тіпті шағын қалаларда да көптеген тамақтану орындары жұмыс істейді, сондықтан жас маманға асүйде әрқашан орын бар.

Мансап әдетте қалай құрылады:

Мансаптың басында аспазға тек қарапайым жұмыс тапсырылады: мысалы, өнімдерді өңдеуге дайындау, кесу және т.б. Уақыт өте келе бас аспаз қарапайым тағамдарды дайындауды жас аспазға сеніп тапсырады, оның шеберлік кезеңі басталады. Сіз сол мекемеде бас-аспазға дейін өсе аласыз немесе басқа, жоғары деңгейдегі жұмысқа ауыса аласыз. Аспаз өз мейрамханасын немесе кафесін аша алады.