Мамандықтар

07230100 - Тігін өндірісі және киімдерді үлгілеу

Тігін өндірісінің технологы басқарады, оған бекітілген цех, жұмыс процесін бақылайды және оның учаскесінде шығарылатын өнімнің соңғы сапасына жауап береді. Сондай-ақ, технолог міндеттеріне қызметкерлердің жұмыс күні режимін және бақылау жабдықтың жай-күйін қадағалау кіреді. Бұл маман пішу, құрастыру және шығарылатын өнімді соңғы өңдеу дағдыларын жетік меңгерген. Сондай-ақ, технолог технологиялық процестердің сипаттамасын, еңбек картасын жасайды, өңдеу, құжаттаманы жүргізеді, цех бойынша іске қосумен айналысады, жаңа модельдер мен түрлерін өңдеу, өндіріске сынайды және жаңа материалдарды тестілейді. Олар материалдардың қасиеттеріне байланысты өңдеу әдістері мен жабдықтарды таңдауды жүзеге асыруы; әртүрлі типтегі тігін жабдықтарында жұмыс істеу дағдыларын меңгеруі; материалдардың қасиеттері мен стандарттардың талаптарын ескере отырып, тігін бұйымдарын өңдеу режимдерін белгілеуі тиіс; тігін бұйымдарын дайындаудың технологиялық процесін ұйымдастыру, еңбек бөлінісінің сызбасын құру және жұмыс орындарын жоспарлауды орындау; технологиялық операцияларды орындауға нұсқаулық карталарын жасау; материалдардың, пішім бөлшектерінің, жартылай фабрикаттардың, дайын бұйымдардың ақауларын анықтай білу және олардың алдын алу және жою тәсілдерін білу; бұйымдардың сапасына процессішілік және түпкілікті бақылауды қамтамасыз етуді қамтиды.

Модельер-конструктор дизайнердің немесе Тапсырыс берушінің эскиздеріне сәйкес өнімнің сызбаларын әзірлеумен және модельдік желілерін өзгертумен айналысады. Модельер таңдайды әдістері тігу, пішу, дизайн бұйымдар немесе әзірлейді жаңа, упрощая процесі және модернизируя дайындау кезеңдері.

Сәнгердің  міндеттерін қамтиды: бұйымдар үлгілерін әзірлеу. Киім үлгілерін модельдеу. Жаңа өнімдерге арналған құрылымдық шешімдерді іздеу. Тәжірибелік үлгілерді әзірлеу және пысықтау. Модельдер бойынша және өндіріске енгізу үшін құжаттаманы дайындау.

Сән бағыты мен Тапсырыс берушінің жеке ерекшеліктерін ескере отырып, киімнің мақсатына сәйкес модельдер жасау. Өндіріске қабылданған киім модельдерінің дизайн сызбаларын орындау. ESKD талаптарына сәйкес үлгілер жасау. Конструкторлық-технологиялық құжаттаманы әзірлеу. Көлемі мен биіктігі бойынша үлгілердің техникалық көбеюін орындау. Үлгілердің орналасуын және киім бөлшектерін кесуді орындау. Тігін бұйымдарын өңдеу ерекшеліктері бойынша тігіншілерге нұсқау беру. Сән журналдары мен каталогтарымен жұмыс істеу, сән даму тенденцияларын талдау. Киімнің ерекше күрделі үлгілерін пішу кезінде пішушілердің жұмысына басшылық жасау. Маркетингтік зерттеулер жүргізу, нарық конъюктурасын талдау.

Тігін ісінің мамандары қазіргі еңбек нарығында өте сұранысқа ие. Тігін өндірісі, оның көлеміне және өнім шығару ауқымына қарамастан, бұл әр еңбек бірлігі маңызды, тігіншіден бастап сәнгерге дейін үйлесімді ұжым.

Тігуден бұрын өнімдерді дұрыс кесу керек, бұл пішушінің міндеті. Кесу қолмен қайшымен және пышақпен, престерде арнайы кескіштер (ең көп таралған аяқ киім өндірісінде), сондай-ақ автоматтандырылған пішу кешені. Олар жеке модельдеуді талап ететін ерекше күрделі, жоғары көркем киім бұйымдарына тапсырыстар қабылдау бойынша жұмыстар кешенін, жеке модельдеуді талап ететін ерекше күрделі және жоғары көркем киім бұйымдарын пішуге және жабуға материалдарды дайындау бойынша жұмыстардың барлық түрлерін орындайды; суретші – модельердің немесе Тапсырыс берушінің эскиздері бойынша жаңа үлгілерді әзірлеуге қатысады, киімнің аса күрделі модельдерін кесу кезінде біліктілігі анағұрлым төмен пішушілердің жұмысына басшылық жасайды; тігіншілерге жаңа материалдардан күрделі фасондарды өңдеу ерекшеліктері бойынша нұсқама береді; тігін өндірісі саласында кәсіпкерлік қызмет дағдыларын меңгерген; сән журналдарымен және каталогтарымен жұмыс істейді, сән дамуының үрдістерін талдайды.

Біліктілігі анағұрлым жоғары маман. Тігінші эскизден бастап дайын өнімге дейін киім мен аяқ киім жасау бойынша барлық жұмыс түрлерін орындайды. Бұл тігін мамандығының мамандары әйелдер мен ерлердің ассортиментіне, сондай-ақ жеке тігуге мамандандырылған. Киім жасаудан басқа, тігінші затты үйлесімді және техникалық тұрғыдан дұрыс жөндей алады немесе реттей алады. Олар техникалық шарттарға сәйкес жеке тапсырыс бойынша бұйымдарды тігу бойынша барлық жұмыс түрлерін, киімді жаңарту бойынша жөндеу жұмыстарын орындайды, әртүрлі тігін жабдықтарында жұмыс істеу дағдыларын меңгерген, қолданылатын материалдардың қасиеттеріне байланысты өңдеу тәсілдері мен режимдерін таңдайды, Орындалатын жұмыстардың сапасын қамтамасыз етеді.

Тігінші мамандығы тігін бұйымдарын шығаратын кәсіпорындарда жұмыс істеуді көздейді. Өндірістерде тігіншінің жұмысы тек машинкада тігумен шектелмейді. Тігін машиналары мен жартылай автоматтардың операторлары-тігіншілер. Бұл маманның өз дәрежесі мен мамандануы бар. Әйелдер және ерлер киімдерінің тігіншілері, спорттық киімдерді тігу бойынша тігіншілер, Былғары және үлбірден жасалған киімдер, трикотаж және т. б. бөлінеді.

Арнайы тігіншілер тігіншілерге де жатады. Олар матадағы үлгіні есептеумен, жіптерді, моншақтарды, шыны моншақтарды және басқа да ілеспе материалдарды таңдаумен айналысады. Негізінен, кесте тігушілер арнайы автоматтандырылған машиналардың операторлары болып табылады, бірақ қол еңбегі әлдеқайда жоғары бағаланады.

Олар – әмбебаптар. Оларды қарапайым тігін ағынында кездестіру сирек, осы деңгейдегі мамандар тігін зертханаларында және тәжірибелік шеберханаларда, дизайнерлер мен дизайнерлердің тікелей басшылығымен жұмыс істейді.

10120100 - Шаштараз өнері

Тұтынушылардың жеке ерекшеліктерін ескере отырып, заманауи технологиялық жабдықтар мен шаш күтімі құралдарын қолдана отырып, шаштараз жұмыстарын жүргізудің технологиялық процесін ұйымдастыру және жүзеге асыру, сервистік кәсіпорындарда шаштараз өнерінің дизайнері-суретшісі ретінде стилистикалық тұтас бейнені жасау бойынша кәсіби қызметпен айналысады.

Осы кәсіптің дағдылары мен іскерліктері:

  • Жұмыс орнын ұйымдастыру ережелерін, құрал-саймандардың, аспаптардың, аппаратураның орналасу және тағайындалу тәртібін; материалдарды жұмсау нормаларын, постижер бұйымдарын күту ережелерін сақтау;
  • Техникалық құжаттамамен, арнайы әдебиетпен, бейнеинфармациямен жұмыс істеу, ойыңызды сызба және техникалық сурет көмегімен дұрыс білдіру, елдегі және шетелдегі сән бағыттарын білу;
  • Шаш қиюдың және сәндеудің әр түрлі түрлерін орындау, шаш қиюды көркем үлгілеу;
  • Шашты бояу мен химиялық бұйралаудың әртүрлі түрлерін орындаңыз;
  • Макияж бен бет терісіне күтім жасаудың технологиялық процестерін, клиенттерге қызмет көрсету ережелері мен алғашқы медициналық көмек көрсету тәсілдерін орындау;
  • Шығындар есебі мен қызметтердің өзіндік құнын калькуляциялауды жүзеге асыру;
  • Шаштараз жұмыстарын және сәндік косметиканы орындауда даралықты және шығармашылық қиялды көрсету;
  • Санитария және гигена, еңбек қауіпсіздігі және өрт қауіпсіздігі ережелерін сақтау;
  • Жұмыстарды орындау технологиясы мен ережелерін, шаш пен терінің құрылымын, құрылымын және қасиеттерін, бас массажының түрлері мен оны орындау тәсілдерін, күрделілігі жоғары шаштарды үлгілеу негіздерін, бояғыш және химиялық қоспалардың рецептурасын және олардың тері мен шашқа әсерін, шашты бояу тәсілдерін, материалдардың, препараттардың түрлерін, олардың мақсаты мен жұмсау нормаларын, аппаратура мен құралдың құрылысы мен пайдалану ережелерін, санитария мен гигиена ережелерін білу.

Осы мамандық кімге қолайлы:

 Суретші-модельер бойынша оқыту және осы саладағы кейінгі жұмыс тек шын мәнінде қызықтыратын адамдарға ғана ұнайды. Қол қозғалысын жақсы үйлестіру, дамыған шығармашылық қиял, эмоционалды тұрақтылық, ерікті және тұрақты назар, жақсы визуалды есте сақтау, қарым-қатынасқа түсе білуі, әдептілік қажет.

Кәсіптің болашағы:

Макияж суретшілері, көрші шеберлер, бояу шеберлері, барбер шоперлері болып жұмыс істейді, өздерінің шағын бизнесін ұйымдастыра алады, сонымен қатар бакалавриатта оқуын жалғастыра алады.

Табысты жұмыс істеу үшін шаштараз-модельер шаш қиюдың ең көп таралған модельдерінің технологиясын игеріп, химиялық бұйралар мен бояулар жасай білуі, шаш кептіргіш пен шаш кептіргішті қолдануы керек.

Шаштараз мамандығы шаштараздарда, студияларда және сұлулық салондарында жұмыс істеуге мүмкіндік береді. Кейбір шеберлер үйде жұмыс істегенді жөн көреді және интернет арқылы өз клиенттерін жалдайды.

Шаштаразда үнемі жаңа заттар (әдістер, препараттар, құралдар) пайда болады. Әріптестеріңізден қалмау үшін үнемі оқуға дайын болуыңыз керек.

Осы кәсіп кімге қолайлы:

Бұл кәсіпке талғамы жақсы, көзінің көргіштігі, түстік таңдауы, дене төзімділігі, ұсақ моторикасы жақсы, еңбексүйгіштік, ұқыптылық. Сондай-ақ шығармашылық, әдептілік, ізгілік, әзіл және жеңіл мінез.

Жұмысқа орналасу оңай ма?

Жұмысқа орналасу өте оңай. Шағын сұлулық салондары көбінесе тәжірибесі жоқ шеберлерді жұмысқа қабылдайды, бұл осы мамандықтың түлектеріне сәнді сұлулық салондарына жұмысқа орналасу үшін пайдалы тәжірибе алуға мүмкіндік береді. 

Мансап әдетте қалай құрылады?

Бұл кәсіпте мансаптық өсу мүмкіндігі толығымен маманның өз қолында. Жақсы кәсіби дағдылар, өзін-өзі жетілдіруге ұмтылу және жаңа нәрсені білу, әдептілік кішкентай шаштараздағы шаштараз көмекшісінен жетекші салондағы шаштаразға дейін өсуге көмектеседі. Тиісінше, табыс та өзгереді. Үлкен тәжірибесі бар және көптеген тұрақты клиенттері бар шебер өз салонын аша алады.

Кәсіптің болашағы:

Қазір тренд-сәнді және стильді көрінеді. Сұлулық салондарының, шаштараздар мен барбершоптардың үнемі өсіп келе жатыр. Болашағы бар шаштараз жұмыссыз қалмайды, бастысы-сән үрдістерін ұстану және бәсекелестерінен жарты қадам алда болу.

10130300 - Тамақтануды ұйымдастыру

Бұл қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында аспаздық және кондитерлік өнімдерді әзірлеу, өндіру және сапасын бақылау жөніндегі маман. 

Тамақтану технологының жұмысы тамақ дайындау процесінде бастапқы болып табылады және тамақтанудағы тағамның сапасын, оның қауіпсіздігі мен дәмін анықтайды. Кез келген шикізат технологтың білімінің арқасында жоғары сапалы тағамға айналады: ол тағамдардың рецептурасын, қажетті өнімдердің санын және оларды салудың уақтылығын, мейрамханаларда, асханаларда, кондитерлік дүкендерде және басқа да осындай мекемелерде санитарлық талаптардың сақталуын әзірлейді.

 Осы мамандық кімге қолайлы

Тамақтану технологы бірқатар ерекше қасиеттерге ие, олардың ішінде иістер мен талғамдардың ең кішкентай реңктеріне жақсы сезімталдық, дамыған көз (сызықты да, көлемді де), эстетикалық дәм мен шығармашылық қабілет, қарым-қатынас қабілеті және эмоционалды тұрақтылық, бір уақытта бірнеше процестерді бақылау мүмкіндігі, сапаны жоғалтпай ақыл-ой мен физикалық еңбекті біріктіру мүмкіндігі.

Мансап әдетте қалай құрылады

Технолог лауазымының мансаптық өсуі қиын. Егер жұмыс тәжірибесі жеткілікті болса, технологтар тобының жетекшісіне дейін мансаптық өсу мүмкін.

Қарапайым қоғамдық немесе зауыттық асханада өзіңізді жақсы жағынан көрсете отырып, жақсы кафеге немесе мейрамханаға технолог немесе аспазшы лауазымына шақыру алуға мүмкіндік бар. Сондай-ақ, жеке бизнес ашуға болады.

Кондитерлік өнімдерді дайындаумен, сондай-ақ рецептілерді әзірлеумен, қажетті өнімдерді сатып алумен, дайындалған тәттілерді сақтауды ұйымдастырумен және ұйымдастырушылық сипаттағы басқа да мәселелермен айналысады. Барлық кондитерлік өнімдерді екі топқа бөлуге болады: ұн (торттар, печенье, вафли және т. б.) және қант (зефир, мармелад, шоколад, кәмпиттер, халва, балмұздақ, желе және т. б.). Қалай болғанда да, әр кондитерлік өнімнің құрамында қант немесе оның алмастырғыштары көп (фруктоза, бал, тәтті жемістер, стевия) бар.

Кондитердің негізгі міндеттері рецептураға сәйкес жоғарыда аталған тәттілердің түрлерін дайындауға дейін қамтиды. Сонымен қатар, маман жұмыстың бір бөлігін жабдықтар мен құралдардың көмегімен, ал бір бөлігін тікелей қолмен жасай алады. Аспаз-кондитердің кәсіби деңгейі оған берілген разрядпен анықталады. Сонымен, колледж аяқталғаннан кейін ол үшінші немесе төртінші дәрежені ала алады, ал ең жоғарғысы (беделді кондитерлік фабрикаларға немесе мейрамханаларға есік ашады) – алтыншы.

Осы мамандық кімге қолайлы:

Кондитер кәсібі бойынша оқу және осы салада жұмыс жасау тек тамақ дайындауға қызығушылық танытқандарға ғана ұнайды. Пісіруге деген құштарлықтан басқа, керемет дәм сезімі (сөзбе-сөз, бұл дәмдік бүршіктердің керемет жұмысын білдіреді), иіс сезімі, шығармашылық қабілеті, жақсы жады және тіпті аналитикалық қабілеттер болғаны абзал. Сондай-ақ, болашақ кондитер қажет жақсы дене нысаны, шоғырлану қабілеті, шыдамдылық, стреске төзімділік.

Қажеттілігі:

Бұл мамандық өте жоғары сұранысқа ие және қажет. Көбінесе бұл уақтылы көмек көрсету арқылы өмірді құтқаратын фельдшер. Бұл мамандар дәрігерлер жоқ медициналық мекемелер мен ауылдарға үнемі қажет.

Осы мамандық бойынша жұмыс істейтін адамдар қанша алады?

Кондитердің табыс деңгейі, ең алдымен, оның жұмыс орнына байланысты. Элиталық мекемелерде және гүлденген зауыттарда бұл өте жоғары болуы мүмкін, ал қарапайым кафелер мен асханаларда және тиімділігі аз зауыттарда – бұл аймақтағы орташа жалақы деңгейінде. Маманның санаты мен оның кәсіби деңгейі неғұрлым жоғары болса, соғұрлым ол көп пайда таба алады.

Жұмысқа орналасу оңай ма?

Кондитердің бос орындары үнемі кафелерде, мейрамханаларда, асханаларда, кофеханаларда, кондитерлік зауыттарда ашылады. Сонымен қатар, кондитерлік маман өз дүкенін немесе тамақтану орнын аша алады. 

 Мансап әдетте қалай құрылады?

Кондитер мансабы арттыру разряд және табыс деңгейіне байланысты. Қажет болса, уақыт өте келе мұндай маман жұмыс істейтін кәсіпорындағы шеберхананы немесе бөлімді басқара алады.

Артықшылықтары:

  • сұранысқа ие мамандық;
  • біртіндеп танымал бола бастаған өте қызықты жаңа бағыттар (мысалы, табиғи өсімдік қант алмастырғыштары;
  • бар кәмпиттер өндірісі);
  • өзінің шығармашылық әлеуетін іске асыру мүмкіндігі;
  • кәсіби білім мен дағдылардың тұрмыста қолданылуы;

Кемшілігі:

  • еңбекақының ең жоғары деңгейі емес (қалай болғанда да, оқуды аяқтағаннан кейін);
  • денсаулыққа жоғары талаптар – кондитерде тыныс алу жүйесінің, жүрек-тамыр жүйесінің, жүйке, ас қорыту жүйесінің созылмалы аурулары, жұқпалы және жыныстық жолмен берілетін аурулар, аллергия болмауы керек;
  • кәсіби аурулардың даму қаупі (көбінесе бұл гормоналды жүйенің проблемалары немесе артық салмақ туралы).

Бұл тағам дайындау бойынша маман. Аспаз мамандығында тар мамандандырулар бар, олар қызмет саласына байланысты болады. Сонымен, суық цехтың аспазы (тағамдар мен салаттар дайындайды), ыстық цехтың аспазы (барлық термиялық өңдеу), ет цехының аспазы (кесумен айналысады, жартылай фабрикаттармен жұмыс істейді), кондитер, наубайшы, технолог, әмбебап аспаз және жоғары санатты маман – аспаз.

Осы мамандық кімге қолайлы:

Жұмыс үлкен дене төзімділігі мен жауапкершілікті қажет етеді. Ыстық плитаның жанында толық жұмыс күні бойы тұруға әр адам төтеп бере алмайды. Бұған қоса көптеген тағамдардың дайындалуын бақылау, керек кезде және демалуға немесе алаңдауға мүмкіндік болмауынан үнемі назарда ұстау қажет.

Қажеттілігі:

Аспазшы кәсібі кез-келген салада сұранысқа ие: мектептерде, ауруханаларда, балабақшаларда, зауыттар мен фабрикалардағы асханаларда, заманауи кеңселерде, керемет мейрамханаларда, армия мен флотта. Студенттерге жұмыс немесе тәжірибе табу қиын емес. Қазіргі уақытта, тіпті шағын қалаларда да көптеген тамақтану орындары жұмыс істейді, сондықтан жас маманға асүйде әрқашан орын бар.

Мансап әдетте қалай құрылады:

Мансаптың басында аспазға тек қарапайым жұмыс тапсырылады: мысалы, өнімдерді өңдеуге дайындау, кесу және т.б. Уақыт өте келе бас аспаз қарапайым тағамдарды дайындауды жас аспазға сеніп тапсырады, оның шеберлік кезеңі басталады. Сіз сол мекемеде бас-аспазға дейін өсе аласыз немесе басқа, жоғары деңгейдегі жұмысқа ауыса аласыз. Аспаз өз мейрамханасын немесе кафесін аша алады.